Minden rendeléshez 1 éves Zöld Újság digitális előfizetést adunk ajándékba! - 2 vagy több termék vásárlása esetén ingyenes a házhozszállítás!
img

Ezek a vitaminok fontosak az idősek egészségéhez

Vigyázni kell a csontokra, az idegekre, a szívre, az érrendszerre, az immunrendszerre, s persze fontos az energia és a kórokozók elleni védelem.

Lássuk, mely vitaminok szükségesek a mindennapokban ahhoz, hogy mindent megtegyünk magunkért.

1. Kalcium: a korral sajnos több ásványi anyagot veszíthetünk, mint amennyit felszív a szervezetünk. Emiatt a csontok könnyebben törhetnek (csontritkulás – osteoporosis), különösen a menopauza után levő nőknél. A kalcium segíti az izmok, idegek, sejtek, vérerek megfelelő működését. A legtöbbet csontjainkból kapjuk, a csontok pedig az élelmiszerből. Az időseknek, pontosabban az 50 feletti nőknek és a 70 felett férfiaknak 20 százalékkal több kalciumot kell fogyasztaniuk, mint más felnőtteknek. A tej, joghurt és sajt jó források.

2. B12 vitamin: ez a vitamin segíti a vér- és idegsejtek előállítását. Természetes úton csak állati élelmiszerekből jutunk hozzájuk, például hús, hal, tojás és tejtermék által. Sokan elegendő B12 vitamint fogyasztanak, ám ahogy idősek leszünk, sajnos előfordulhat, hogy a kialakuló atrófiás gastritis miatt a test nehezebben szívja ezt fel az ételekből. B12-dúsított élelmiszerekből, étrend-kiegészítőkből és injekciókból is beszerezhetjük.

3. D-vitamin: a szervezetnek szüksége van erre a vitaminra a kalcium felszívásához. Egyszerre érdemes szedni őket, hogy megelőzzük a csontritkulást. A D-vitamin segít az izmok, idegek, az immunrendszer jobb működésében. Sokan a napfényből szerzik be ezt a fontos vitamint, ám itt is fennáll egy probléma: az idősek esetében a kor előrehaladtával csökken a szervezet képessége, hogy D-vitaminná alakítsa a napsugarakat.

4. B6-vitamin: a test arra használja ezt a vitamint, hogy energiát termeljen. Segít a babák agyának növekedésében is. Az idősek különösen igénylik a B6-ot – már csak azért is, mert tanulmányok szerint van összefüggés a magas B6-vitamin szint és a jobb memória között. Ugyanakkor valószínűleg nem javítja a mentális képességeket demencia esetén. A B6-vitamin kitűnő forrása az olcsó és könnyen elérhető csicseriborsó, valamint a zsíros hal és a máj.

5. Magnézium: ez az ásványi anyag azért előnyös, mert segít a testnek fehérjét és csontot előállítani, valamint a vércukrot is stabilan tartja. Dióból, magvakból, leveles zöldségekből hozzájuthatunk. Az idősek jellemzően kevesebbet fogyasztanak belőle. Sok esetben emésztési gondokkal küzdenek vagy olyan gyógyszert szednek, mely gátolja a magnézium megfelelő felszívódását.

6. Probiotikumok: ezek a barátságos baktériumok jót tesznek a gyomornak. A dúsított ételekből, mint például joghurt, savanyú káposzta, hozzájuthatunk. Segít az emésztési problémákon, a hasmenésen, az irritábilis bél szindrómán, de allergiák ellen is védhet. A probiotikumok biztonságosak, ha egészségesek vagyunk – de nem árt konzultálni orvosunkkal, ha bármilyen egészségügyi gondunk van vagy meggyengült az immunrendszerünk.

Hozzászólások