Minden rendeléshez 1 éves Zöld Újság digitális előfizetést adunk ajándékba! - 2 vagy több termék vásárlása esetén ingyenes a házhozszállítás!
img

Néhány évtized alatt drasztikusan csökkent az élelmiszernövények tápanyagtartalma

Csökkent az élelmiszernövényeink tápanyagtartalma, mióta nagyüzemi mezőgazdaságban termesztik azokat. Köztudott, hogy az intenzív művelés kizsigereli a talajt, melyet aztán különféle vegyszerekkel igyekeznek javítani. Ehhez elég volt csupán néhány évtized.

Hiába esszük az egészségesnek gondolt táplálékot, ha annak alig van beltartalmi értéke. A minőségi zöldségek, gyümölcsök pedig nem elérhetők a széles közönség részére - vagy az áruk, vagy a földrajzi korlátok miatt.

Egy 2007-es amerikai tanulmányban szerepel az alábbi állítás:

ahhoz az A-vitamin mennyiséghez, amit az 1950-es években egyetlen narancs tartalmazott, ma huszonegyet kellene elfogyasztanunk.

Több tanulmány is született az elmúlt évtizedek kiterjedt kutatásai alapján, amelyek az élelmiszerek tápanyagtartalmának változását elemzik. A vizsgálatok pedig egyöntetűen azt mutatják, hogy rohamosan csökken a nap mint nap fogyasztott élelmiszereink tápanyagtartalma.

A hagymákban és burgonyában már egyáltalán nincs A-vitamin, a húsok vastartalma kevesebb, mint hat évtized alatt a felére csökkent, a brokkoli kálciumtartalma a negyedére, egy alma C-vitamintartalma pedig mindössze az egy százada a korábbinak.

Más kutatások azt mutatták ki, hogy a zöldségek és gyümölcsök többségének fehérje-, kálcium, foszfor-, vas- , B2- és C-vitamin tartalma 5-40 százalék közti arányban csökkent 1950 és 2000 között.

A magyarázat ismert: a növekvő népesség élelmiszer ellátása érdekében a növénytermesztő és a vetőmagelőállító vállalatok olyan fajtákat nemesítettek, amelyek mennyiségben többet hoztak, közben viszont elsikkadt a beltartalom, a minőség. Helyette viszont sokkal több vegyszert kapunk, mert az agráripar ezzel próbálja életben tartani a növényeket, amelyek a kimerült talaj miatt képtelenek elegendő tápanyaghoz jutni és ellenállni a betegségeknek.

A szervezetünk viszont igényli a tápanyagot. A táplálékkiegészítők erre az állandósult helyzetre kínálnak egyszerű és megbízható megoldást.

Hozzászólások